Aktualności
Żywienie zbiorowe i kantyny pracownicze

Stołówka zakładowa i kantyna pracownicza to ważny element w wielu przedsiębiorstwach. Odpowiednie przygotowanie miejsca w obiekcie przemysłowym lub biurowcu, jest istotne, gdyż wpływa na poziom zadowolenia personelu. Przerwy od pracy przeznaczone na posiłki są porą, gdy pracownicy mogą odpocząć przed energicznym podjęciem następnych działań, oraz – dzięki rozmowie z innymi pracownikami – poprawić swoją późniejszą efektywność w pracy.

Kantyny pracownicze i stołówki zakładowe w firmie.

Kierownictwo firmy może wziąć na siebie przygotowanie miejsc służących przygotowaniu i spożywaniu posiłków przez pracowników. Konieczne będzie przy tym zdobycie odpowiedniej wiedzy z zakresu obsługi żywienia zbiorowego, spełnienie wymagań i zdobycie niezbędnych zezwoleń, zawarcie umów z dostawcami żywności oraz wyselekcjonowanie odpowiednich pracowników do obsługi żywieniowej pozostałego personelu.

Lepszym pomysłem może okazać się zlecenie obsługi kantyn pracowniczych i stołówek zakładowych w przedsiębiorstwie, firmie zewnętrznej. Outsourcing tego typu zadań może się opłacić zarówno w krótko- jak i długoterminowej perspektywie, pozwoli również osobom zarządzającym w firmie skupić się na podstawowej działalności (pozostawiając organizację żywienia zbiorowego profesjonalistom w tej dziedzinie).

Tu nie ma miejsca na pomyłki

Samodzielna organizacja przestrzeni, wymaga wiele pracy i przygotowań, a czas i zaangażowanie do tego potrzebne, można produktywniej wykorzystać przy skupieniu się na bazowej działalności firmy. Pomyłki podczas przygotowywania kantyn zakładowych i stołówek mogą mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje.

Braki w wiedzy podczas projektowania i wdrażania procedur dotyczących żywienia zbiorowego mogą prowadzić do bardzo wielu nieprzyjemnych sytuacji - od niezadowolenia pracowników ze słabej jakości produktów, aż po zatrucie pracowników jedzeniem pozyskanym od nierzetelnego dostawcy.

Outsourcing żywienia zbiorowego w firmie

Zlecenie sprawdzonej i rzetelnej firmie zarządzania kantyną, lub stołówką daje pewność, że wszystkim związanym z przygotowaniem miejsca i posiłków zajmie się wykwalifikowany personel. W ten sposób zapewniona będą: doskonale przygotowana organizacja pracy, zamówione produkty spożywcze od dostawców oraz przygotowanie i wydawanie posiłków. Firma zewnętrzna, która ma wieloletnie doświadczenie zdobyte na bazie współpracy z innymi firmami, doskonale wie jak efektywnie zarządzać procesem żywienia zbiorowego.

Próby organizacji żywienia zbiorowego w przedsiębiorstwie będą wymagały zdobycia doświadczenia, a to może okazać się kosztowne i czasochłonne. Zarząd firmy, zamiast skupić się na swojej podstawowej działalności i na generowaniu przychodów, będzie musiał poświęcić wiele uwagi, czasu i środków na przygotowanie pomieszczeń służących do żywienia zbiorowego pracowników i wyszkolenia personelu.

Obsługą żywienia zbiorowego w firmie może się zająć Ever

Zatrudnienie do prowadzenia kantyny lub stołówki zewnętrznej firmy, takiej jak Ever - jednego z oddziałów Ever Grupy - pozwoli uniknąć problemów związanych z logistyką oraz dbaniem o ofertę kulinarną.

Jesteśmy partnerem, który ma wieloletnie doświadczenie, oraz sieć kontaktów u dostawców żywności. Dzięki temu możemy zająć się przygotowaniem dań zgodnych z najnowszymi trendami zdrowego żywienia i zadbać o urozmaicone menu.

Decydując się na współpracę z Ever będą mieli Państwo pewność, że pomieszczenia będą podlegać kontroli techniczno-sanitarnej, a jedzenie będzie kontrolowane pod względem zgodności, bezpieczeństwa i jakości na wszystkich etapach przygotowania (a próbki pokarmu będą pobierane i przechowywane).

W ofercie Ever dla przedsiębiorców znajduje się przygotowywanie najróżniejszych rodzajów posiłków o dowolnych porach dnia. W ramach kantyny pracowniczej i stołówki zakładowej mogą być serwowane śniadania, obiady, kolacje, posiłki profilaktyczne oraz napoje