Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400g warzyw i owoców dziennie. Niestety, statystyczny Polak w dalszym ciągu zjada ich zbyt mało. Korzystając z okazji Światowego Dnia Jabłka, który obchodzimy 28 września, chcemy spopularyzować wartość polskiego sadownictwa i pysznego (i niedocenianego) jabłka.


Polska jest największym producentem jabłek w Europie i na świecie. Według szacunków GUS, w naszym kraju zebrano w zeszłym roku około 3,4 mln ton tych owoców. Nasze polskie jabłka są doceniane za granicą, lecz paradoksalnie w kraju ich popularność spada. Często zapominamy o bogactwie witamin i minerałów jakie oferują nasze jabłka (witamina C,E,B,K, chrom, krzem itd) - dlatego Światowy Dzień Jabłka to idealna okazja, by zachęcić ludzi do częstszego sięgania po owoce.


Doceniajmy skarb z rodzinnego sadu i jedzmy jabłka nie tylko od święta. Smacznego jabłka!

dzień jabłka